De Roos Van De Ouder is een belevingsgericht instrument in de gezinsbedeleiding en werd ontwikkeld in CKG Het Open Poortje door de voormalige pedagogisch directie, mevrouw Lieve Mortelmans.
De roos laat zien dat opvoeden door zeer veel zaken beïnvloed wordt en dat je er op verschillende manieren naar kan kijken. Het doel is al deze dingen belichten en nadenken over het ‘gewicht’ dat elk van die dingen heeft.
Het uitgangspunt is dat de ouders en het kind of de kinderen zelf spreekbuis zijn. Het is aan hen om een beeld te schetsen van hoe zij hun gezin- en opvoedingssituatie ‘beleven’.
De roos wordt gekleurd met groen, oranje en rood. De meningen kunnen uiteen lopen, maar ze hebben alle recht van bestaan en er wordt genoteerd waarom iets als rood (zeer moeilijk), oranje (een risico) of groen (oké) wordt ervaren. De roos is veranderlijk.
De roos bestaat uit verschillende schijven. Bezorgdheden rond het gedrag van het kind, welke vaak de aanleiding zijn voor de hulpverlening, vinden een plek in schijf 4. Het kan goed zijn om hiermee te starten, maar men kan ook kiezen voor een andere instap. Ouders bepalen mee het tempo en de volgorde van onderwerpen. Er wordt gestreefd naar een zo volledig mogelijk gekleurde roos. Hoe vollediger, hoe beter het zicht op factoren die aanleiding zijn voor of moeilijk gedrag in stand houden. Elk besproken item kan aanleiding zijn om diepgaander mee aan de slag te gaan. Samen wordt nagedacht over wat men wil bereiken, het waarom en het hoe.
De roos is een leidraad, maar wordt boven gehaald en/ of terzijde geschoven volgens wat voor het gezin op dat moment prioritair is.
De Roos Van De Ouder richt zich naar organisaties en gezinsbegeleiders die met gezinnen met jonge kinderen (0 tot 12 jaar) werken.
Het Open Poortje is gestart met een vormings- en coachingsaanbod aan geïnteresseerde diensten en voorzieningen over de Roos van de Ouder.
Wil je meer info? Je kan hiervoor terecht bij Arnold Schaek via arnold@hetopenpoortje.be.