Spelcounseling

Onbewust verwerken kinderen veel tijdens het spelen. In een speciaal ingerichte spelkamer geeft de spelcounselor het kind de ruimte en het vertrouwen om spelenderwijs om te gaan met die verwerking.

Met spelcounseling wordt een positieve focus gelegd op het kind zelf om zo te werken aan wat er nodig is: het versterken van goede relaties, het erkennen van behoeften en/of emoties, het leren grenzen aangeven en ermee omgaan, het werken naar een positief zelfbeeld en zoeken waar(-uit) steun gehaald kan worden.

Onbewust verwerken kinderen veel tijdens het spelen. In een speciaal ingerichte spelkamer geeft de spelcounselor het kind de ruimte en het vertrouwen om spelenderwijs om te gaan met die verwerking. Mogelijke aanleidingen kunnen zijn het tekort aan de weerbaarheid, pesten, weinig zelfvertrouwen, rouw & verlies, echtscheiding, spanningen, zich vaak verdrietig voelen, faalangst, … .

Het proces binnen de spelcounseling omvat vier fasen: de verkennende fase), de verbeeldende fase , de verdiepende fase en de afrondende fase. Het is belangrijk dat het kind een volledig traject kan afleggen om tot een positieve beweging te komen. Dit traject verloopt in samenwerking met de ouders (via gesprekken).

Het kind komt wekelijks naar de spelkamer en dit gedurende enkele maanden, afhankelijk van de nood. De spelcounselor begeleidt het kind.

Om in aanmerking te komen voor spelcounseling is het belangrijk dat het spelniveau van het kind voldoende ontwikkeld is.  Meer concreet betekent dit dat het kind in staat moet zijn om dingen waarmee het worstelt tot uiting te brengen in zijn spel.

Wie?

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Waar?